Sänk dina bolåneränter och din bolånekostnad med smart förhandling

När du ansöker om ett bolån sätts din ränta baserat på bankens genomsnittliga ränta. Men den initiala räntan är bara en utgångspunkt. Som låntagare kan du förhandla ner din bolåneränta genom att framhäva din värdefullhet som kund och undersöka vilken ränta du kan få från andra långivare.

Få hjälp med att förhandla och pruta ner bolåneräntan

Om du inte har tid eller lust att förhandla själv finns det företag som kan hjälpa dig kostnadsfritt. Genom att samla in erbjudanden från olika banker kan de erbjuda dig den lägsta möjliga bolåneräntan. En procentenhet lägre ränta kan på sikt spara dig tusentals kronor.

Här är sex tips för att förhandla ner räntan:

 1. Förhandla regelbundet
  Det finns ingen anledning att acceptera en dålig ränta. Förhandla med din bank om du upplever att din ränta är sämre jämfört med konkurrenterna. Det är inte konstigt att dra nytta av bankens tjänster till fullo, och det ger dig mer värde för de pengar banken tjänar på dig.
 2. Beställ ett amorteringsunderlag
  Ett amorteringsunderlag är ett dokument som visar lånevillkoren. Om du överväger att flytta ditt bolån till en annan bank kommer den nya banken att kräva ett amorteringsunderlag från din nuvarande bank. Du kan dra nytta av detta genom att beställa ett amorteringsunderlag och få din bank att tro att du planerar att byta bank. Din bankkontakt kommer då göra allt för att behålla dig som kund och du kan förmodligen få en lägre ränta.
 3. Banken vill ha nya kunder
  Anledningen till detta är att om du inte är kund hos banken går de miste om möjligheten att tjäna pengar på dig. Om du går till en konkurrent förlorar de också en del av sin marknadsandel. För att utnyttja detta bör du besöka minst tre olika banker när du ansöker om ett bolån. Berätta för dem att du diskuterar med andra banker. Genom att göra detta kommer du att ha en bättre förhandlingsposition, eftersom de vet att du överväger att välja någon annan.
 4. Banken vill ha kunder under en längre tid
  Ju tidigare du blir kund hos banken, desto längre tid har de att tjäna pengar på dig. Detta är särskilt relevant om du är ung, eftersom du som kund kan vara värd mycket pengar för banken under en lång tid. Det är upp till banken att se till att du väljer att ge dem dina pengar.
 5. Banken vill ha helhetskunder
  Ju fler banktjänster du använder, desto mer pengar kan banken tjäna på dig. Det blir också svårare för dig att byta bank om du har många tjänster hos en enda bank. Du kan dra nytta av detta genom att inte flytta över några tjänster från din nuvarande bank utan att få något i gengäld. Det kan vara i form av en lägre ränta, avgiftsfrihet eller annat. Undvik dock att teckna onödiga tjänster, eftersom du kan förlora på det i längden.
 6. Banken vill ha trygga kunder
  För banken är varje utlånad krona en potentiell risk. Ju högre risk de tar, desto mer ränta tar de ut för att kompensera. Om banken anser att du är en trygg kund, det vill säga en som alltid kan betala tillbaka, blir ditt lån billigare. Visa att din ekonomi är stabil och att den bostad du planerar att köpa är en säker investering. Om du har en välbetald anställning, en ordnad ekonomi och få andra skulder är risken att du inte kan betala tillbaka mindre. Om du har en stabil ekonomi och lovande framtidsutsikter bör du inte tveka att berätta det. Om det inte är fallet bör du fokusera på de faktorer som talar för dig och inte lyfta fram det mindre positiva.

Det finns olika faktorer som påverkar din kreditrisk, inklusive belåningsgraden på din bostad, om du tänker amortera, var du köper din bostad, hur hög och stabil din inkomst är, din partners ekonomi, hur många lån du har och om du har betalningsanmärkningar. Det är också viktigt att ha koll på din egen ekonomi.

Räkna ut hur mycket du kan spara genom en lägre ränta

Du kan enkelt räkna ut hur mycket du sparar varje år genom att pruta ner räntan på ditt bolån. Ange storleken på ditt bolån, den ursprungliga räntan och den nya räntan, så får du fram den totala summan du sparar varje år.

Slutliga råd när du prutar på räntan:

 • Varje procentenhet gör skillnad. Varje minskning i räntan har stor effekt på lång sikt.
 • Håll koll på hur länge rabatten gäller. Ta reda på hur länge din bolånerabatt är giltig. Du riskerar att förlora mycket pengar om du missar att din rabatt har upphört.
 • Gör din hemläxa. Ha god kunskap om din ekonomi, din bostads värde och andra relevanta faktorer. Ju bättre du är förberedd, desto mer trovärdig framstår du och du kan argumentera bättre.
 • Ta dig tid. Om banken vet att du har bråttom hamnar du i en sämre förhandlingssituation. Ta dig tid och förbered dig ordentligt inför förhandlingen.
 • Spela ut bankerna mot varandra. Använd det första erbjudandet du får som grund och begär en lägre ränta hos nästa bank. Om du redan har ett befintligt bolån kan du använda andra bankers erbjudanden för att pressa din nuvarande bank.

Genom att förhandla och pruta på räntan kan du sänka dina bolånekostnader och spara pengar på lång sikt. Ta initiativ och dra nytta av de faktorer som kan ge dig bättre förhandlingsposition hos banken.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *